Bedrijfsovername of bedrijfsopvolging

Het (familie-)bedrijf

Een bedrijfsovername of bedrijfsoverdracht hoort bij de levenscyclus van een (familie-) bedrijf; het maakt ook onderdeel uit van de strategie van je bedrijf. De helft van alle bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Vroeg of laat, in welke sector of branche dan ook, komt bedrijfsovername aan de orde. Het aantal fusies en overnames is de laatste jaren fors gestegen en zal ook de komende jaren toenemen (bron: CBS).

Fiscale en juridische aspecten

Ook al ben je er nu nog niet aan toe, toch is het verstandig om je tijdig voor te bereiden op een bedrijfsovername. Een goede voorbereiding vergt tijd, of nu het gaat om de verkoop of bedrijfsoverdracht van je eigen bedrijf of de aankoop van een ander bedrijf. Tijd die nodig is om de juiste strategie te bepalen en de fiscale en juridische consequenties te onderzoeken. Maar ook tijd die nodig is om je zelf voor te bereiden op de overname. Een bedrijfsovername is vaak een ingrijpend, complex, maar ook emotioneel proces, zowel voor de verkoper als de koper.

Begeleiding overnameproces

De onafhankelijke specialisten van AAB Consultancy, met vele jaren ervaring, kunnen verkopers en kopers met zorg begeleiden en coachen tijdens het gehele overnameproces. Ook regelen wij het ‘papierwerk’ dat bij een bedrijfsovername komt kijken. Denk hierbij aan waardering, geheimhouding (NDA), uitbrengen van een bieding, intentieovereenkomst (LOI), koopakte en onderhandelen voor de ‘beste deal’, hetzij voor de verkoper of de koper, afhankelijk van wie wij begeleiden.

MBI (Management buy in) en MBO (Management buy out)

Ook kunnen wij je adviseren en begeleiden bij MBO trajecten of het vinden (MBI) van een geschikt bedrijf om over te nemen.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek!